miercuri, 11 septembrie 2013

Salteaua ortopedica: ce reprezinta si care sunt avantajele ei

          Salteaua ortopedica este un tip special de saltea conceput pentru a mentine coloana intr-o pozitie corecta (din punct de vedere anatomic) in timpul perioadelor de odihna, si bineinteles, pentru a asigura suportul de care muschii spatelui au nevoie. Somnul pe o astfel de saltea este demonstrat a fi mai odihnitor si mult mai relaxant, intrucat tehnicile folosite la constructia ei ii permit sa se plieze dupa forma corpului. Practic, salteaua se deformeaza dupa forma fiecarui corp, si spre deosebire de saltele cu arcuri obisnuite, nu creeaza puncte de presiune si nici nu permite vertebrelor sa isi piarda aliniamentul.


        Exista mai multe tipuri de saltele ortopedice. Unele sunt bazate pe aer, pe latex, pe apa sau pe spuma poliuretanica. Cele bazate pe spuma poliuretanica reactioneaza la contactul cu corpul uman (sau mai bine zis, la caldura corpului uman) si se deformeaza direct proportional in toate punctele doar in dreptul corpului, pe cand cele bazate pe apa sau aer se deformeaza cel mai mult in dreptul centrului de greutate. In toate cazurile, confortul este net superior fata de cel oferit de saltelele traditionale pe arcuri (de calitate indoielnica).

          Pe langa avantajele mai sus mentionate, ele mai au un beneficiu comun, indiferent de materialul pe care sunt bazate: transferul de energie in timpul somnului este neutralizat, astfel ca persoanele care impart acelasi pat nu simt miscarile partenerului/partenerei in timpul somnului. Acest lucru este esential  in “mecanica” ciclurilor de somn, intrucat permite corpului sa se odihneasca fara intreruperi exterioare. Proprietatea aceasta o au si saltelele ortopedice pe perne de aer (gratie buzunarelor multiple din structura lor), cat si cele pe apa (care sunt umplute mai nou cu un gel care impiedica transferul de energie).


         Chiar daca sunt ceva mai scumpe fata de cele obisnuite (nu cu mult insa), saltelele ortopedice si superortopedice sunt o alegere din ce in ce mai populara. Oricine isi pretuieste spatele ar trebui sa isi achizitioneze una, lucru recomandat si celor care vor sa aiba parte de un somn linistit, neintrerupt si deosebit de confortabil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu