luni, 9 septembrie 2013

Cum se curata saltelele

Indiferent ca vorbim de saltele ortopedice sau de saltele clasice, ele au nevoie de ingrijire. O statistica infioratoare arata ca pernele si saltelele neingrijite cresc in greutate cu aproximativ 10% la fiecare 2 ani, greutatea in plus fiind nimic altceva decat bucati de piele moarta, praf, fire de par si resturi de mancare. Cu alte cuvinte, in conditiile in care saltelele nu se ingrijesc, respectiv nu se curata, in interiorul lor se formeaza un mediu propice pentru dezvoltarea culturilor bacteriene, care la randu-le, pot provoca grave probleme dermatologice, dar nu numai.

Cum se curata saltelele? In principiu, regula de baza a ingrijirii lor spune ca ele trebuie aspirate saptamanal sau in cel mai rau caz, la fiecare 2 saptamani. Aceasta operatiune este esentiala, intrucat prin aspirare se previne intrarea bucatilor de piele moarta in tesaturi, a prafului si a resturilor de mancare. Astfel, nu numai ca mediul de odihna devine mai curat, dar totodata se si creste speranta de utilizare a saltelei.

De asemenea, de fiecare data cand se schimba asternuturile, patul ar trebui lasat descoperit macar pentru 30-40 de minute. Apoi, dupa aspirare, salteaua ar trebui stropita usor cu o solutie de curatat (nu de albit!) tesaturi, mai mult pentru a da un miros proaspat, dar si pentru ca respectivele substante au proprietati antibacteriene.


Saltelele copiilor ar trebui aerisite saptamanal, mai ales in cazul celor pentru bebelusi. De asemenea, ele ar trebui acoperite cu protectii speciale, astfel ca in cazul in care cei mici urineaza in pat, toxinele si acidul uric eliminat prin urina sa nu patrunda in saltea si nici mirosul corespunzator lor sa nu ramana imbibat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu